Az isteni karácsonyi mézes...
2015. november 8.
Rohamléptekkel közeledik az év legszebb ünnepe, egy gondos háziasszony természetesen igyekszik időben előkészülni... :-) Az ünnep hangulatához elengedhetetlen a mézeskalács utánozhatatlan illata. Elkészítése ma már nem csak hagyomány, hanem talán divat is, s nem utolsó sorban remek családi program. A különböző formájú, egyszerű vagy míves díszítésű süti nemcsak az ünnepi asztalunkat díszítheti, hanem a karácsonyfánk és a lakásunk dekorációja is lehet. A mézeskalács története az ókori görögök idejére nyúlik vissza: a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhessék ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. |
A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16-17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.
Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal "mézes báb"-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik.
A méz drágasága miatt eleinte csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel "mézesbábos" céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. S ki ne hallott volna róla, hogy a Grimm testvérek meséjében, a "Jancsi és Juliskában" szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként...
A mézeskalácsnak számtalan receptje létezik, s persze minden háziasszony a saját receptjére esküszik...
Én itt most Gere Antónia Anita "tuti" receptjét szeretném közreadni. Ancsa fantasztikus mézeskalácsait egyébként itt lehet beszerezni.
Összekeverünk 76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 kávés kanál őrölt gyömbért, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de ízlés/szokás szerint lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni).
Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát legalább 1 napig pihentetjük, majd ezt követően kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki.
Ha megkenjük a tészták tetejét felvert tojással, akkor fényesek lesznek, de ez el is hagyható, ki, hogy szereti jobban.
Kizsírozott és lisztezett tepsiben, 200 fokon előmelegített sütőben világos barnára sütjük.
A kihűlt sütiket cukormázzal, gyöngycukorral díszíthetjük.
(forrás: wikipedia.com, pinterest.com, meska.hu)